Zacusca de vinete coapte

Vฤƒ prezentฤƒm o reศ›etฤƒ din Transilvania, cu o vechime de peste 100 de ani, garantatฤƒ!

INGREDIENTE:

โ€“ 3 kilograme vinete coapte, curฤƒลฃate ลŸi scurse bine
โ€“ 2 kilograme ardei si gogoลŸari copลฃi ลŸi curฤƒลฃaลฃi ((proporลฃia de ardei/gogoลŸari poate sฤƒ fie variabilฤƒ โ€“ de preferat, la fel sฤƒ-i faceลฃi pe tablฤƒ sau grฤƒtar)
โ€“ 2 kilograme ceapฤƒ albฤƒ
โ€“ aprox. 1 litru bulion de roลŸii (dupa gust)
โ€“ 500 mililitri ulei de floarea soarelui
โ€“ 3 linguri de sare sau dupฤƒ gust

Mod de preparare

รŽnainte de a amesteca ingredientele pentru zacusca de vinete, puteลฃi sฤƒ vฤƒ รฎmpฤƒrลฃiลฃi munca pe mai multe zile. Coaceศ›i vinetele pe tablฤƒ (tigaie veche, sau cuptor), le curฤƒศ›aศ›i, le scurgeti bine ศ™i dacฤƒ nu le faceศ›i รฎn 1-2 zile le congelaศ›i.

La fel ศ™i ardeii cu gogoศ™arii โ€“ copศ›i, presฤƒrat sare, lฤƒsat sub capac ศ™i curฤƒศ›aศ›i bine de piele ศ™i seminศ›e. Le congelaศ›i la fel dacฤƒ nu preparaศ›i zacusca รฎn 1 โ€“ 2 zile.

Apoi din bulionul de roศ™ii preparat pentru iarnฤƒ, se lasa la o parte, la frigider, aprox. 1 litru pentru zacuscฤƒ. Dacฤƒ nu faceศ›i bulion treceศ›i prin maศ™ina de tocat sau robot vreo 1-2 kg roศ™ii ศ™i le folosiศ›i รฎn zacuscฤƒ.

Dupฤƒ ce aลฃi copt ลŸi curฤƒลฃat vinetele, ardeii ลŸi gogoลŸarii ลŸi aลฃi pregฤƒtiti bulionul sau sucul de roลŸii, ceapa se toacฤƒ mฤƒrunt รฎntr-un robot de bucฤƒtฤƒrie sau maศ™ina de tocat carne. Uleiul se รฎncinge bine รฎntr-un ceaun mare, se adaugฤƒ ceapa, ศ™i lฤƒsaศ›i sฤƒ se caleascฤƒ amestecรขnd periodic.

Apoi cam dupฤƒ 15 minute adฤƒugaศ›i bulionul de roศ™ii, amestecam ศ™i lasam sฤƒ fiarbฤƒ รฎncฤƒ vreo 15 minute รฎmpreunฤƒ. รŽn acest timp vinetele le daศ›i prin robot sau maศ™ina de tocat carne, la fel ศ™i ardeii. รŽntr-un alt ceaun mai mic sau tigaie adรขncฤƒ turnaศ›i puศ›in ulei, vinetele,ardeii ศ™i le lฤƒsaศ›i sฤƒ se caleascฤƒ vreo 15 minute รฎmpreunฤƒ. Turnaศ›i amestecul de vinete รฎn ceaunul cu ceapฤƒ ศ™i bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

Amestecaศ›i, potriviศ›i de sare ศ™i cรขnd รฎncepe sฤƒ fiarbฤƒ bine faceศ›i focul mic ศ™i lฤƒsaศ›i vreao 2 โ€“ 3 ore la fiert, amestecรขnd periodic. Aveศ›i grijฤƒ sฤƒ o acoperiศ›i puศ›in, pentru cฤƒ sare ศ™i puteศ›i sฤƒ va frigeti la mรขnฤƒ, mai ales cรขnd amestecaศ›i.

Cรขt fierbe, se schimbฤƒ textura, gustul, culoarea โ€“ este foarte important aici sฤƒ aveศ›i rฤƒbdare s-o fierbeศ›i cรขt mai mult ศ™i mai bine.

SFAT:

Este gata atunci cรขnd devine lucioasฤƒ, uleiul iese la suprafaศ›a ศ™i zacusca este densฤƒ. Turnaศ›i zacusca de vinete aศ™a fierbinte รฎn borcanele curate ศ™i uscate din timp, dupฤƒ ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Pofta buna!