Reteta de Cozonac

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Desertul care dฤƒ mari bฤƒtฤƒi de cap gospodinelor poate ieศ™i din prima dacฤƒ sunt urmate cu stricteศ›e anumite etape de preparare.

>

Ingrediente cozonac: 

1 kg fฤƒinฤƒ
50 g drojdie
300 g zahฤƒr
6 ouฤƒ
0,5 l lapte
un praf de sare
unt (la propria apreciere)
ulei (la propria apreciere)
nucฤƒ, stafide, cacao, rahat, cat sa umpli aluatul
lฤƒmรขie
un praf zahฤƒr vanilat

Mod de preparare:

->


Prepararea cozonacului este un ritual culinar รฎndrฤƒgit, care evocฤƒ amintiri dulci ศ™i aduce bucurie รฎn casele noastre.

Acest proces meticulos รฎncepe cu cernerea fฤƒinii รฎntr-un vas adรขnc, un gest familiar ce ne aduce aminte de bucฤƒtฤƒriile bunicilor noศ™tri.

รŽntr-o farfurie separatฤƒ, topeศ™te drojdia cu zahฤƒr ศ™i adaugฤƒ amestecul รฎn mijlocul fฤƒinii, creรขnd un โ€žcuibโ€ primitor. Acesta este momentul sฤƒ adaugi un ou ศ™i o ceaศ™cฤƒ mare de lapte cald, amestecรขndu-le cu grijฤƒ pรขnฤƒ ce aluatul รฎncepe sฤƒ capete consistenศ›ฤƒ.

Gรขndeศ™te-te la zรขmbetele celor dragi ศ™i vei vedea cum oboseala din braศ›e se transformฤƒ รฎntr-un sentiment de รฎmplinire.

Dupฤƒ ce aluatul a dospit, ia un bol ศ™i freacฤƒ bine cinci gฤƒlbenuศ™uri, douฤƒ albuศ™uri, zahฤƒrul, sarea ศ™i zahฤƒrul vanilat, insistรขnd pรขnฤƒ cรขnd se topesc complet.

Adaugฤƒ acest amestec peste aluat, รฎmpreunฤƒ cu restul de lapte cald rฤƒmas. รŽncepe procesul de frฤƒmรขntare, care va dura aproximativ 30 de minute. รŽn aceste momente, gรขndurile tale vor zbura la sฤƒrbฤƒtoarea ce urmeazฤƒ ศ™i la surprizele pe care le pregฤƒteศ™ti pentru cei dragi.

รŽncฤƒlzeศ™te untul ศ™i uleiul ศ™i adaugฤƒ-le treptat รฎn aluat, continuรขnd sฤƒ frฤƒmรขnศ›i cu aceeaศ™i dedicaศ›ie. Coaja de lฤƒmรขie va oferi aluatului tฤƒu un parfum deosebit. Acoperฤƒ-l apoi cu un ศ™tergar curat ศ™i lasฤƒ-l sฤƒ creascฤƒ รฎn liniศ™te.

Dupฤƒ aproximativ o orฤƒ, aluatul ศ™i-a dublat volumul, iar acum este timpul sฤƒ รฎmparศ›i minunea รฎn douฤƒ. รŽntinde fiecare bucatฤƒ cu dragoste ศ™i adaugฤƒ umplutura savuroasฤƒ: cacao, stafide parfumate, rahat colorat ศ™i nuci crocante.

รŽmpleteศ™te cu grijฤƒ ศ™i aศ™azฤƒ compoziศ›ia รฎn douฤƒ tฤƒvi pregฤƒtite. Cozonacii vor fi apoi copti รฎn cuptor la temperaturฤƒ medie, timp de 50-60 de minute. Aroma divinฤƒ care va umple casa รฎศ›i va aduce aminte de ce aceastฤƒ tradiศ›ie este atรขt de specialฤƒ