Maioneza este un ingredient esenศial รฎn multe preparate tradiศionale romรขneศti, precum salata de boeuf, ouฤle umplute sau diverse salate de legume.
Totuศi, dacฤ doriศi o alternativฤ mai uศoarฤ, fฤrฤ ouฤ, maioneza din cartofi este o opศiune excelentฤ. Este simplu de preparat ศi poate รฎnlocui cu succes varianta clasicฤ.

Cum sฤ prepari maioneza din cartofi
Dacฤ vi se pare dificil de fฤcut maioneza obiศnuitฤ, care se poate tฤia cu uศurinศฤ, sau dacฤ evitaศi ouฤle din motive de sฤnฤtate sau dietฤ, aceastฤ reศetฤ vฤ va fi de folos. Maioneza de cartofi este cremoasฤ, gustoasฤ ศi perfectฤ pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc o variantฤ mai uศoarฤ a acestui sos.
Ingrediente necesare:
2-3 cartofi mari
Sare dupฤ gust
1 lingurฤ muศtar
2-3 linguri ulei (ulei de mฤsline extravirgin sau ulei de floarea-soarelui)
Opศional: zeamฤ de lฤmรขie pentru un gust mai proaspฤt
Mod de preparare:
Curฤศaศi cartofii de coajฤ ศi tฤiaศi-i รฎn bucฤศi mari pentru a fierbe mai repede.
Puneศi-i la fiert รฎntr-o oalฤ cu apฤ ศi sare ศi lฤsaศi-i sฤ fiarbฤ pรขnฤ devin moi.
Dupฤ fierbere, scurgeศi-i bine ศi lฤsaศi-i sฤ se rฤceascฤ uศor.
Pisaศi cartofii pรขnฤ obศineศi o pastฤ finฤ, folosind o furculiศฤ sau un blender.
Adฤugaศi muศtarul ศi รฎncepeศi sฤ turnaศi uleiul treptat, amestecรขnd constant pรขnฤ obศineศi consistenศa doritฤ.
Dacฤ doriศi un gust mai echilibrat, adฤugaศi cรขteva picฤturi de zeamฤ de lฤmรขie.
Amestecaศi bine pรขnฤ la omogenizare.
Sfaturi pentru o maionezฤ reuศitฤ:
- Pentru o texturฤ cรขt mai finฤ, puteศi pasa cartofii printr-o sitฤ รฎnainte de a adฤuga celelalte ingrediente.
- Dacฤ folosiศi mixerul, nu bateศi prea mult compoziศia, deoarece amidonul din cartofi poate deveni gumat, modificรขnd textura sosului.
- Pฤstraศi maioneza รฎntr-un borcan ermetic la frigider ศi consumaศi-o รฎn cรขteva zile.
Aceastฤ variantฤ de maionezฤ se potriveศte perfect รฎn salate ศi diverse preparate ศi este o soluศie excelentฤ pentru cei care รฎศi doresc o alternativฤ sฤnฤtoasฤ ศi gustoasฤ!




