Maine este mare sarbatoare – Întâmpinarea Domnului! Ce este bine să dai de pomană

Pe 2 februarie este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. În această zi, creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Iată ce se dă de pomană.

Întâmpinarea Domnului pică pe data de 2 februarie și este singura sărbătoare cu cruce roșie din lună.

În această zi se spune că este bine să fie date de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți. Ce se împarte de Întâmpinarea Domnului 2023?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce e bine să dai de pomană pe 2 februarie? 

Întâmpinarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Nașterea Domnului, iar în această zi de sărbătoare, pe lângă tradițiile care se respectă în anumite regiuni, există obiceiul de a fi date de pomană diferite alimente.

Indiferent ce ar conține pachetele care urmează să fie date de pomană, un lucru important este ca acestea să fie sfințite înainte de preot. Astfel, pe 2 februarie, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a asista la slujba care se face de Întâmpinarea Domnului și duc cu ei pachetele pe care vor să le dea de pomană. În această zi de sărbătoare se pot împărți colaci, cozonac, colivă, fructe, legume și diferite preparate.Având în vedere că sărbătoarea pică într-o zi de joi în acest an și nu este post, credincioșii au libertatea de a alege ce alimente vor să împartă de Întâmpinarea Domnului 2023. 

Ce reprezintă Întâmpinarea Domnului? 

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și amintește de un obicei care s-a transmis din generație în generație, până în zilele noastre.

Mai exact, de Întâmpinarea Domnului, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Această lege spunea că orice întâi născut de sex masculin trebuia dus la biserică la 40 de zile de la naștere. Fecioara Maria, Iosif și pruncul Iisus Hristos au fost întâmpinați la templu de dreptul Simeon și prorocița Ana. Ulterior, pruncul Iisus a fost răscumpărat prin jertfirea a două turturele de către părinții Lui, Iosif și Maria, așa cum prevede obiceiul.

Această tradiție s-a păstrat inclusiv în zilele noastre, astfel că la 40 de zile de la naștere, pruncii sunt duși la biserică de către mame pentru a fi închinați la icoane. În aceeași zi are loc și o slujbă de „curățare” a mamelor.

Similar articles