Friptura la ceaun

Ingrediente:

Carne de porc (alege spatฤƒ, ceafฤƒ sau piept) โ€“ 1 kg

Ceapฤƒ โ€“ 2 bucฤƒศ›i mari

Ulei de floarea-soarelui sau unturฤƒ โ€“ 80 ml

>

Usturoi โ€“ 4-5 cฤƒศ›ei

Apฤƒ cฤƒlduศ›ฤƒ โ€“ 100 ml

Oศ›et balsamic (sau de mere) โ€“ 1 linguriศ›ฤƒ

->

Sare ศ™i piper negru โ€“ dupฤƒ gust

Boia afumatฤƒ โ€“ 1 linguriศ›ฤƒ (opศ›ional)

Rozmarin proaspฤƒt sau cimbru โ€“ cรขteva fire (opศ›ional)


Mod de preparare:

1. Pregฤƒtirea cฤƒrnii:

Taie carnea รฎn bucฤƒศ›i potrivite, de aproximativ 4-6 cm.

Dacฤƒ vrei o aromฤƒ mai bogatฤƒ, lasฤƒ cรขteva straturi subศ›iri de grฤƒsime pe carne.

Condimenteazฤƒ bucฤƒศ›ile cu sare ศ™i piper, apoi lasฤƒ-le sฤƒ stea la temperatura camerei 15 minute.

2. Gฤƒtirea de bazฤƒ:

รŽncinge uleiul sau untura รฎntr-o cratiศ›ฤƒ adรขncฤƒ sau รฎntr-un tuci.

Aศ™azฤƒ carnea รฎn cratiศ›ฤƒ, fฤƒrฤƒ sฤƒ aglomerezi, ศ™i rumeneศ™te-o pe toate pฤƒrศ›ile. Acest pas sigileazฤƒ sucurile รฎn carne.

Scoate carnea rumenitฤƒ pe o farfurie ศ™i pฤƒstreaz-o caldฤƒ.

3. Pregฤƒtirea cepei ศ™i a usturoiului:

Taie ceapa solziศ™ori subศ›iri ศ™i cฤƒleศ™te-o รฎn grฤƒsimea rฤƒmasฤƒ pรขnฤƒ devine aurie.

Adaugฤƒ boiaua afumatฤƒ, amestecรขnd rapid, pentru a-i potenศ›a aroma.

Pune usturoiul tocat mฤƒrunt sau feliat fin, lฤƒsรขndu-l sฤƒ se รฎnmoaie uศ™or (fฤƒrฤƒ sฤƒ se ardฤƒ).

4. รŽmbinarea aromelor:

Pune carnea rumenitฤƒ รฎnapoi รฎn cratiศ›ฤƒ. Adaugฤƒ rozmarinul sau cimbrul pentru un plus de prospeศ›ime.

Amestecฤƒ oศ›etul balsamic cu apa cฤƒlduศ›ฤƒ ศ™i toarnฤƒ lichidul peste carne.

Acoperฤƒ cu un capac ศ™i gฤƒteศ™te totul la foc mic timp de 1-1,5 ore. Verificฤƒ periodic, amestecรขnd uศ™or ศ™i adฤƒugรขnd cรขte puศ›inฤƒ apฤƒ dacฤƒ lichidul scade prea mult.

5. Finalizarea:

Dupฤƒ ce carnea devine extrem de fragedฤƒ, scoate capacul ศ™i lasฤƒ preparatul sฤƒ mai fiarbฤƒ 10-15 minute, pentru a concentra sosul.

Gustฤƒ ศ™i ajusteazฤƒ condimentele, adฤƒugรขnd sare sau piper, dacฤƒ este nevoie.


Servire:

Transferฤƒ carnea suculentฤƒ pe un platou ศ™i presarฤƒ sosul aromat peste.

Serveศ™te pomana porcului alฤƒturi de mฤƒmฤƒligฤƒ, cartofi zdrobiศ›i sau pรขine de casฤƒ, acompaniatฤƒ de murฤƒturi crocante.

Poftฤƒ bunฤƒ! ๐ŸŽ‰

Sfaturi:

  • Dacฤƒ vrei un gust mai intens, marineazฤƒ carnea รฎn condimente ศ™i usturoi รฎnainte de gฤƒtit, timp de cรขteva ore.
  • Pentru o variantฤƒ mai bogatฤƒ, poศ›i adฤƒuga 100 ml de vin alb sau roศ™u sec รฎn loc de apฤƒ.