Cele mai bune si sanatoase clatite pe care le-am mancat

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Ingrediente:

>

1 dovlecel zuchini
1 cartof
Sare (dupa gust)
3 oua
350 ml lapte
150 g faina
5 g praf de copt
Ceapa verde, tocata
Pฤƒtrunjel, tocat
sare suplimentarฤƒ (dupฤƒ gust)
Ulei (pentru prajit) โ€“ poate fi folosit si ulei vegetal

Mod de preparare:


Pregฤƒtiศ›i legumele:

->


Rade dovlecelul ศ™i cartofii.
Se presarฤƒ cu puศ›inฤƒ sare ศ™i se lasฤƒ sฤƒ se odihneascฤƒ cรขteva minute.
Scoateศ›i sucul รฎn exces lasat de dovleceii ศ™i cartofii rasi.

Pregฤƒtiศ›i aluatul:


รŽntr-un castron mare, bateศ›i ouฤƒle.
Adฤƒugaศ›i 350 ml lapte รฎn ouฤƒ ศ™i amestecaศ›i bine.
Adฤƒugaศ›i la amestec 150 g fฤƒinฤƒ ศ™i 5 g praf de copt.
Se amestecฤƒ bine pรขnฤƒ cรขnd aluatul este omogen ศ™i nu se formeazฤƒ cocoloaศ™e.


Adฤƒugaศ›i legumele ศ™i ierburile:


Adฤƒugaศ›i dovleceii ศ™i cartofii rasi ศ™i storsi de zeama, รฎn aluat.
Se amestecฤƒ ceapa verde ศ™i pฤƒtrunjelul, ambele tocate.
Asezonaศ›i cu sare dupฤƒ gust.


Prajiti clฤƒtitele:
รŽncinge puศ›in ulei รฎntr-o tigaie la foc mediu.
Adฤƒugaศ›i o cantitate micฤƒ de aluat รฎn tigaie ศ™i formaศ›i clฤƒtite.
Gฤƒtiศ›i pรขnฤƒ cรขnd se formeazฤƒ bule la suprafaศ›ฤƒ ศ™i marginile par fixate, apoi รฎntoarceศ›i ศ™i gฤƒtiศ›i pรขnฤƒ cรขnd devin maro auriu pe ambele pฤƒrศ›i.


Servire:
Scoateศ›i clฤƒtitele din tigaie ศ™i scurgeศ›i-le pe prosoape de hรขrtie pentru a รฎndepฤƒrta excesul de ulei.
Serviศ›i fierbinte ศ™i bucuraศ›i-vฤƒ!

Citeste si: Reศ›etฤƒ Tradiศ›ionalฤƒ de Socatฤƒ

Ingrediente:

  • 10-12 flori mari de soc (proaspฤƒt culese)
  • 1 kg zahฤƒr
  • 4 lฤƒmรขi mari (preferabil bio)
  • 10 litri de apฤƒ
  • 10 grame de drojdie proaspฤƒtฤƒ sau 50 ml oศ›et de mere (opศ›ional)
  • 2-3 crenguศ›e de mentฤƒ proaspฤƒtฤƒ (opศ›ional)

Instrucศ›iuni:

Culegerea ศ™i pregฤƒtirea florilor de soc: Alegeศ›i flori de soc proaspฤƒt culese din zone nepoluate, departe de drumuri sau locuri unde s-ar putea sฤƒ fie stropite cu pesticide.

Scuturaศ›i uศ™or florile pentru a รฎndepฤƒrta eventualele insecte ศ™i praf. Nu spฤƒlaศ›i florile sub jet de apฤƒ, deoarece se poate pierde din aroma lor delicatฤƒ.

Prepararea lฤƒmรขilor: Spฤƒlaศ›i bine lฤƒmรขile pentru a รฎndepฤƒrta orice urmฤƒ de cearฤƒ sau impuritฤƒศ›i. Dacฤƒ sunt bio, este ideal sฤƒ folosiศ›i ศ™i coaja. Tฤƒiaศ›i douฤƒ dintre lฤƒmรขi รฎn felii subศ›iri, iar celelalte douฤƒ stoarceศ›i-le pentru suc.

Amestecarea ingredientelor: รŽntr-un vas mare (preferabil din sticlฤƒ sau ceramicฤƒ, pentru a nu influenศ›a gustul socatei), turnaศ›i apa rece. Adฤƒugaศ›i zahฤƒrul ศ™i amestecaศ›i bine pรขnฤƒ se dizolvฤƒ complet. Dacฤƒ folosiศ›i oศ›et de mere รฎn loc de drojdie, acesta se adaugฤƒ รฎn acest moment.

Adฤƒugarea florilor de soc ศ™i a lฤƒmรขilor: Puneศ›i florile de soc รฎn apฤƒ, avรขnd grijฤƒ sฤƒ le scufundaศ›i complet. Adฤƒugaศ›i feliile de lฤƒmรขie ศ™i sucul de lฤƒmรขie proaspฤƒt stors. Dacฤƒ doriศ›i, puteศ›i adฤƒuga ศ™i crenguศ›ele de mentฤƒ pentru un plus de prospeศ›ime.

Fermentarea: Dacฤƒ optaศ›i pentru drojdie, dizolvaศ›i cele 10 grame de drojdie proaspฤƒtฤƒ รฎntr-o cantitate micฤƒ de apฤƒ cฤƒlduศ›ฤƒ ศ™i adฤƒugaศ›i amestecul รฎn vasul cu socatฤƒ.

Acoperiศ›i vasul cu un tifon sau un capac uศ™or, care sฤƒ permitฤƒ aerului sฤƒ circule dar sฤƒ รฎmpiedice pฤƒtrunderea insectelor ศ™i a prafului. Lฤƒsaศ›i socata sฤƒ fermenteze la temperatura camerei pentru 3-4 zile, amestecรขnd uศ™or o datฤƒ pe zi.

Gustare ศ™i ajustare: Dupฤƒ 2-3 zile, รฎncepeศ›i sฤƒ gustaศ›i socata zilnic pentru a verifica nivelul de dulceaศ›ฤƒ ศ™i aciditate. รŽn funcศ›ie de preferinศ›e, puteศ›i lฤƒsa socata sฤƒ fermenteze mai mult pentru o aromฤƒ mai puternicฤƒ ศ™i o efervescenศ›ฤƒ sporitฤƒ.

Strecurarea ศ™i รฎmbutelierea: Cรขnd socata a ajuns la gustul dorit, strecuraศ›i amestecul printr-o sitฤƒ finฤƒ sau printr-un tifon curat pentru a รฎndepฤƒrta florile, lฤƒmรขile ศ™i alte resturi. Turnaศ›i lichidul strecurat รฎn sticle curate, de preferinศ›ฤƒ din sticlฤƒ, ศ™i รฎnchideศ›i-le ermetic.

Depozitarea ศ™i servirea: Pฤƒstraศ›i sticlele de socatฤƒ la frigider pentru a opri procesul de fermentare ศ™i pentru a le menศ›ine proaspete. Socata este gata de consum imediat, dar va avea un gust mai bun dacฤƒ este servitฤƒ rece, dupฤƒ ce s-a rฤƒcit bine รฎn frigider.

Ce trebuie sฤƒ faci ca sฤƒ nu fermenteze mai mult decรขt trebuie

A doua zi, adaugฤƒ orezul sau drojdia รฎn amestec ศ™i amestecฤƒ bine. Aceste ingrediente vor ajuta la fermentaศ›ia controlatฤƒ a socatei. Lasฤƒ amestecul la fermentat pentru cel puศ›in 3 zile รฎntr-un loc rฤƒcoros, dar nu etanศ™a borcanul complet. Fermentaศ›ia va avea loc, dar nu va fi excesivฤƒ.

Dupฤƒ 3 zile, cรขnd lichidul a cฤƒpฤƒtat o culoare gฤƒlbuie ศ™i un gust plฤƒcut, strecoarฤƒ socata printr-o sitฤƒ finฤƒ pentru a รฎnlฤƒtura florile ศ™i bucaศ›ile de lฤƒmรขie. Depoziteazฤƒ socata รฎn sticle sau recipiente รฎnchise ศ™i pฤƒstreazฤƒ-le la frigider sau รฎntr-un loc rฤƒcoros pentru a o menศ›ine proaspฤƒtฤƒ.