Prajitura cu mere

Reศ›etฤƒ pentru prฤƒjitura de mere cu blat de casฤƒ

Prฤƒjitura de mere cu blat pufos este una dintre cele mai iubite deserturi, apreciatฤƒ atรขt pentru simplitatea ingredientelor, cรขt ศ™i pentru gustul deosebit, รฎmbinรขnd aroma proaspฤƒtฤƒ a merelor coapte cu textura pufoasฤƒ a blatului. Reศ›eta clasicฤƒ รฎศ›i permite sฤƒ creezi un desert delicios, perfect pentru momentele petrecute alฤƒturi de familie.

Ingrediente

Pentru aceastฤƒ prฤƒjiturฤƒ, vei avea nevoie de urmฤƒtoarele ingrediente:

Pentru stratul de mere:

1 kg de mere (preferabil mere dulci-acriศ™oare, cum ar fi merele ionatane)

100 g de zahฤƒr (sau dupฤƒ gust)

1 linguriศ›ฤƒ de scorศ›iศ™oarฤƒ (opศ›ional, dar adaugฤƒ un gust minunat)

Zeama de la o jumฤƒtate de lฤƒmรขie

Pentru blat:

4 ouฤƒ mari, la temperatura camerei

200 g de zahฤƒr

100 ml de ulei

200 ml de lapte

250 g de fฤƒinฤƒ

1 pliculeศ› de praf de copt (aproximativ 10 g)

Un praf de sare

Esenศ›ฤƒ de vanilie (opศ›ional, pentru un plus de aromฤƒ)

Mod de preparare

1. Pregฤƒtirea merelor

Spalฤƒ merele bine ศ™i decojeศ™te-le. Apoi, taie-le รฎn cuburi sau felii subศ›iri, รฎn funcศ›ie de preferinศ›ฤƒ.

Pune merele รฎntr-o tigaie, adaugฤƒ zahฤƒrul ศ™i sucul de lฤƒmรขie. Acest pas este important pentru a evita oxidarea merelor ศ™i pentru a da un gust uศ™or acriศ™or stratului de fructe.

Pune tigaia la foc mediu ศ™i lasฤƒ merele sฤƒ se รฎnmoaie puศ›in, aproximativ 10-15 minute, pรขnฤƒ cรขnd se eliminฤƒ o parte din sucul lor ศ™i รฎncep sฤƒ se caramelizeze uศ™or. La final, adaugฤƒ scorศ›iศ™oara ศ™i amestecฤƒ bine.

Lasฤƒ merele sฤƒ se rฤƒceascฤƒ puศ›in รฎnainte de a le pune รฎn tavฤƒ.

2. Pregฤƒtirea blatului

รŽntr-un bol mare, sparge ouฤƒle ศ™i bate-le cu mixerul la vitezฤƒ mare, pรขnฤƒ devin spumoase.

Adaugฤƒ zahฤƒrul treptat ศ™i continuฤƒ sฤƒ mixezi pรขnฤƒ obศ›ii o compoziศ›ie pufoasฤƒ ศ™i aeratฤƒ. Aceasta este cheia pentru un blat moale ศ™i aerat.

Redu viteza mixerului ศ™i รฎncorporeazฤƒ uleiul puศ›in cรขte puศ›in, astfel รฎncรขt sฤƒ se omogenizeze bine รฎn compoziศ›ie.

Toarnฤƒ laptele treptat ศ™i esenศ›a de vanilie, amestecรขnd uศ™or.

รŽntr-un alt bol, amestecฤƒ fฤƒina, praful de copt ศ™i sarea. Adaugฤƒ aceste ingrediente uscate peste compoziศ›ia lichidฤƒ, รฎncorporรขndu-le cu o spatulฤƒ, cu miศ™cฤƒri uศ™oare de jos รฎn sus, pentru a nu pierde aerul acumulat รฎn ouฤƒ.

3. Asamblarea ศ™i coacerea

Tapeteazฤƒ o tavฤƒ cu hรขrtie de copt ศ™i preรฎncฤƒlzeศ™te cuptorul la 180ยฐC.

Aศ™azฤƒ merele รฎn tavฤƒ, formรขnd un strat uniform.

Toarnฤƒ aluatul deasupra merelor, nivelรขnd uศ™or suprafaศ›a cu o spatulฤƒ.

Pune tava รฎn cuptorul preรฎncฤƒlzit ศ™i coace prฤƒjitura timp de 35-40 de minute, sau pรขnฤƒ cรขnd blatul capฤƒtฤƒ o culoare aurie ศ™i trece testul scobitorii (introduci o scobitoare รฎn mijlocul prฤƒjiturii, iar dacฤƒ iese curatฤƒ, prฤƒjitura este gata).

4. Rฤƒcirea ศ™i servirea

Dupฤƒ ce prฤƒjitura este coaptฤƒ, scoate-o din cuptor ศ™i las-o sฤƒ se rฤƒceascฤƒ complet.

Cรขnd s-a rฤƒcit, rฤƒstoarnฤƒ prฤƒjitura pe un platou, astfel รฎncรขt merele caramelizate sฤƒ fie deasupra. Dacฤƒ doreศ™ti, poศ›i presฤƒra puศ›in zahฤƒr pudrฤƒ pentru decor.

Sfaturi ศ™i variaศ›iuni

  • Pentru un gust mai intens, poศ›i adฤƒuga cรขteva stafide sau nuci tocate peste mere รฎnainte de a turna aluatul.
  • Dacฤƒ doreศ™ti ca prฤƒjitura sฤƒ fie ศ™i mai pufoasฤƒ, poศ›i folosi smรขntรขnฤƒ lichidฤƒ รฎn loc de lapte.

Concluzie

Prฤƒjitura cu mere cu blat de casฤƒ este un desert simplu de fฤƒcut, dar extrem de aromat, ideal pentru momentele petrecute alฤƒturi de cei dragi.