Reศetฤ pentru prฤjitura de mere cu blat de casฤ
Prฤjitura de mere cu blat pufos este una dintre cele mai iubite deserturi, apreciatฤ atรขt pentru simplitatea ingredientelor, cรขt ศi pentru gustul deosebit, รฎmbinรขnd aroma proaspฤtฤ a merelor coapte cu textura pufoasฤ a blatului. Reศeta clasicฤ รฎศi permite sฤ creezi un desert delicios, perfect pentru momentele petrecute alฤturi de familie.
Ingrediente
Pentru aceastฤ prฤjiturฤ, vei avea nevoie de urmฤtoarele ingrediente:
Pentru stratul de mere:
1 kg de mere (preferabil mere dulci-acriศoare, cum ar fi merele ionatane)
100 g de zahฤr (sau dupฤ gust)
1 linguriศฤ de scorศiศoarฤ (opศional, dar adaugฤ un gust minunat)
Zeama de la o jumฤtate de lฤmรขie
Pentru blat:
4 ouฤ mari, la temperatura camerei
200 g de zahฤr
100 ml de ulei
200 ml de lapte
250 g de fฤinฤ
1 pliculeศ de praf de copt (aproximativ 10 g)
Un praf de sare
Esenศฤ de vanilie (opศional, pentru un plus de aromฤ)
Mod de preparare
1. Pregฤtirea merelor
Spalฤ merele bine ศi decojeศte-le. Apoi, taie-le รฎn cuburi sau felii subศiri, รฎn funcศie de preferinศฤ.
Pune merele รฎntr-o tigaie, adaugฤ zahฤrul ศi sucul de lฤmรขie. Acest pas este important pentru a evita oxidarea merelor ศi pentru a da un gust uศor acriศor stratului de fructe.
Pune tigaia la foc mediu ศi lasฤ merele sฤ se รฎnmoaie puศin, aproximativ 10-15 minute, pรขnฤ cรขnd se eliminฤ o parte din sucul lor ศi รฎncep sฤ se caramelizeze uศor. La final, adaugฤ scorศiศoara ศi amestecฤ bine.
Lasฤ merele sฤ se rฤceascฤ puศin รฎnainte de a le pune รฎn tavฤ.
2. Pregฤtirea blatului
รntr-un bol mare, sparge ouฤle ศi bate-le cu mixerul la vitezฤ mare, pรขnฤ devin spumoase.
Adaugฤ zahฤrul treptat ศi continuฤ sฤ mixezi pรขnฤ obศii o compoziศie pufoasฤ ศi aeratฤ. Aceasta este cheia pentru un blat moale ศi aerat.
Redu viteza mixerului ศi รฎncorporeazฤ uleiul puศin cรขte puศin, astfel รฎncรขt sฤ se omogenizeze bine รฎn compoziศie.
Toarnฤ laptele treptat ศi esenศa de vanilie, amestecรขnd uศor.
รntr-un alt bol, amestecฤ fฤina, praful de copt ศi sarea. Adaugฤ aceste ingrediente uscate peste compoziศia lichidฤ, รฎncorporรขndu-le cu o spatulฤ, cu miศcฤri uศoare de jos รฎn sus, pentru a nu pierde aerul acumulat รฎn ouฤ.
3. Asamblarea ศi coacerea
Tapeteazฤ o tavฤ cu hรขrtie de copt ศi preรฎncฤlzeศte cuptorul la 180ยฐC.
Aศazฤ merele รฎn tavฤ, formรขnd un strat uniform.
Toarnฤ aluatul deasupra merelor, nivelรขnd uศor suprafaศa cu o spatulฤ.
Pune tava รฎn cuptorul preรฎncฤlzit ศi coace prฤjitura timp de 35-40 de minute, sau pรขnฤ cรขnd blatul capฤtฤ o culoare aurie ศi trece testul scobitorii (introduci o scobitoare รฎn mijlocul prฤjiturii, iar dacฤ iese curatฤ, prฤjitura este gata).
4. Rฤcirea ศi servirea
Dupฤ ce prฤjitura este coaptฤ, scoate-o din cuptor ศi las-o sฤ se rฤceascฤ complet.
Cรขnd s-a rฤcit, rฤstoarnฤ prฤjitura pe un platou, astfel รฎncรขt merele caramelizate sฤ fie deasupra. Dacฤ doreศti, poศi presฤra puศin zahฤr pudrฤ pentru decor.
Sfaturi ศi variaศiuni
- Pentru un gust mai intens, poศi adฤuga cรขteva stafide sau nuci tocate peste mere รฎnainte de a turna aluatul.
- Dacฤ doreศti ca prฤjitura sฤ fie ศi mai pufoasฤ, poศi folosi smรขntรขnฤ lichidฤ รฎn loc de lapte.
Concluzie
Prฤjitura cu mere cu blat de casฤ este un desert simplu de fฤcut, dar extrem de aromat, ideal pentru momentele petrecute alฤturi de cei dragi.




