Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!
Ingrediente:
>
1 dovlecel zuchini
1 cartof
Sare (dupa gust)
3 oua
350 ml lapte
150 g faina
5 g praf de copt
Ceapa verde, tocata
Pฤtrunjel, tocat
sare suplimentarฤ (dupฤ gust)
Ulei (pentru prajit) โ poate fi folosit si ulei vegetal
Mod de preparare:
Pregฤtiศi legumele:
->
Rade dovlecelul ศi cartofii.
Se presarฤ cu puศinฤ sare ศi se lasฤ sฤ se odihneascฤ cรขteva minute.
Scoateศi sucul รฎn exces lasat de dovleceii ศi cartofii rasi.
Pregฤtiศi aluatul:
รntr-un castron mare, bateศi ouฤle.
Adฤugaศi 350 ml lapte รฎn ouฤ ศi amestecaศi bine.
Adฤugaศi la amestec 150 g fฤinฤ ศi 5 g praf de copt.
Se amestecฤ bine pรขnฤ cรขnd aluatul este omogen ศi nu se formeazฤ cocoloaศe.
Adฤugaศi legumele ศi ierburile:
Adฤugaศi dovleceii ศi cartofii rasi ศi storsi de zeama, รฎn aluat.
Se amestecฤ ceapa verde ศi pฤtrunjelul, ambele tocate.
Asezonaศi cu sare dupฤ gust.
Prajiti clฤtitele:
รncinge puศin ulei รฎntr-o tigaie la foc mediu.
Adฤugaศi o cantitate micฤ de aluat รฎn tigaie ศi formaศi clฤtite.
Gฤtiศi pรขnฤ cรขnd se formeazฤ bule la suprafaศฤ ศi marginile par fixate, apoi รฎntoarceศi ศi gฤtiศi pรขnฤ cรขnd devin maro auriu pe ambele pฤrศi.
Servire:
Scoateศi clฤtitele din tigaie ศi scurgeศi-le pe prosoape de hรขrtie pentru a รฎndepฤrta excesul de ulei.
Serviศi fierbinte ศi bucuraศi-vฤ!
Citeste si: Reศetฤ Tradiศionalฤ de Socatฤ
Ingrediente:
- 10-12 flori mari de soc (proaspฤt culese)
- 1 kg zahฤr
- 4 lฤmรขi mari (preferabil bio)
- 10 litri de apฤ
- 10 grame de drojdie proaspฤtฤ sau 50 ml oศet de mere (opศional)
- 2-3 crenguศe de mentฤ proaspฤtฤ (opศional)
Instrucศiuni:
Culegerea ศi pregฤtirea florilor de soc: Alegeศi flori de soc proaspฤt culese din zone nepoluate, departe de drumuri sau locuri unde s-ar putea sฤ fie stropite cu pesticide.
Scuturaศi uศor florile pentru a รฎndepฤrta eventualele insecte ศi praf. Nu spฤlaศi florile sub jet de apฤ, deoarece se poate pierde din aroma lor delicatฤ.
Prepararea lฤmรขilor: Spฤlaศi bine lฤmรขile pentru a รฎndepฤrta orice urmฤ de cearฤ sau impuritฤศi. Dacฤ sunt bio, este ideal sฤ folosiศi ศi coaja. Tฤiaศi douฤ dintre lฤmรขi รฎn felii subศiri, iar celelalte douฤ stoarceศi-le pentru suc.
Amestecarea ingredientelor: รntr-un vas mare (preferabil din sticlฤ sau ceramicฤ, pentru a nu influenศa gustul socatei), turnaศi apa rece. Adฤugaศi zahฤrul ศi amestecaศi bine pรขnฤ se dizolvฤ complet. Dacฤ folosiศi oศet de mere รฎn loc de drojdie, acesta se adaugฤ รฎn acest moment.
Adฤugarea florilor de soc ศi a lฤmรขilor: Puneศi florile de soc รฎn apฤ, avรขnd grijฤ sฤ le scufundaศi complet. Adฤugaศi feliile de lฤmรขie ศi sucul de lฤmรขie proaspฤt stors. Dacฤ doriศi, puteศi adฤuga ศi crenguศele de mentฤ pentru un plus de prospeศime.
Fermentarea: Dacฤ optaศi pentru drojdie, dizolvaศi cele 10 grame de drojdie proaspฤtฤ รฎntr-o cantitate micฤ de apฤ cฤlduศฤ ศi adฤugaศi amestecul รฎn vasul cu socatฤ.
Acoperiศi vasul cu un tifon sau un capac uศor, care sฤ permitฤ aerului sฤ circule dar sฤ รฎmpiedice pฤtrunderea insectelor ศi a prafului. Lฤsaศi socata sฤ fermenteze la temperatura camerei pentru 3-4 zile, amestecรขnd uศor o datฤ pe zi.
Gustare ศi ajustare: Dupฤ 2-3 zile, รฎncepeศi sฤ gustaศi socata zilnic pentru a verifica nivelul de dulceaศฤ ศi aciditate. รn funcศie de preferinศe, puteศi lฤsa socata sฤ fermenteze mai mult pentru o aromฤ mai puternicฤ ศi o efervescenศฤ sporitฤ.
Strecurarea ศi รฎmbutelierea: Cรขnd socata a ajuns la gustul dorit, strecuraศi amestecul printr-o sitฤ finฤ sau printr-un tifon curat pentru a รฎndepฤrta florile, lฤmรขile ศi alte resturi. Turnaศi lichidul strecurat รฎn sticle curate, de preferinศฤ din sticlฤ, ศi รฎnchideศi-le ermetic.
Depozitarea ศi servirea: Pฤstraศi sticlele de socatฤ la frigider pentru a opri procesul de fermentare ศi pentru a le menศine proaspete. Socata este gata de consum imediat, dar va avea un gust mai bun dacฤ este servitฤ rece, dupฤ ce s-a rฤcit bine รฎn frigider.
Ce trebuie sฤ faci ca sฤ nu fermenteze mai mult decรขt trebuie
A doua zi, adaugฤ orezul sau drojdia รฎn amestec ศi amestecฤ bine. Aceste ingrediente vor ajuta la fermentaศia controlatฤ a socatei. Lasฤ amestecul la fermentat pentru cel puศin 3 zile รฎntr-un loc rฤcoros, dar nu etanศa borcanul complet. Fermentaศia va avea loc, dar nu va fi excesivฤ.
Dupฤ 3 zile, cรขnd lichidul a cฤpฤtat o culoare gฤlbuie ศi un gust plฤcut, strecoarฤ socata printr-o sitฤ finฤ pentru a รฎnlฤtura florile ศi bucaศile de lฤmรขie. Depoziteazฤ socata รฎn sticle sau recipiente รฎnchise ศi pฤstreazฤ-le la frigider sau รฎntr-un loc rฤcoros pentru a o menศine proaspฤtฤ.




