Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!
Ingrediente:
- 2-3 vinete medii
- 1 capฤศรขnฤ de usturoi
- 1/2 canฤ de oศet de mere sau de vin alb
- 1/2 canฤ de apฤ
- 1/4 canฤ de ulei de mฤsline
- 1 lingurฤ de zahฤr
- 1 lingurฤ de sare
- 1 linguriศฤ de piper negru boabe
- 1 linguriศฤ de boabe de muศtar (opศional)
- 1 linguriศฤ de boia dulce sau iute (opศional)
- 1 legฤturฤ de pฤtrunjel proaspฤt, tocat
- 2-3 frunze de dafin
>
Mod de preparare:
Pregฤtirea vinetelor:
Spฤlaศi vinetele ศi tฤiaศi-le รฎn felii subศiri sau cuburi, dupฤ preferinศฤ. Presฤraศi-le cu sare ศi lฤsaศi-le sฤ stea timp de 30 de minute pentru a elimina excesul de apฤ ศi amฤrฤciune. Clฤtiศi-le bine ศi uscaศi-le cu un prosop de hรขrtie.
Prฤjirea vinetelor:
->
รntr-o tigaie mare, รฎncingeศi uleiul de mฤsline ศi prฤjiศi vinetele รฎn tranศe, pรขnฤ devin aurii ศi moi. Scoateศi-le pe un prosop de hรขrtie pentru a elimina excesul de ulei.
Prepararea marinadei:
รntr-o cratiศฤ, adฤugaศi oศetul, apa, zahฤrul, sarea, piperul negru boabe, boabele de muศtar, boiaua (dacฤ folosiศi) ศi frunzele de dafin. Aduceศi la fierbere ศi lฤsaศi sฤ fiarbฤ timp de 5 minute.
Adฤugarea usturoiului:
Curฤศaศi ศi feliaศi subศire usturoiul. Adฤugaศi usturoiul feliat ศi pฤtrunjelul tocat รฎn cratiศฤ cu marinadฤ ศi opriศi focul.
Marinarea vinetelor:
รntr-un borcan mare sau un recipient de sticlฤ, aศezaศi un strat de vinete prฤjite, apoi turnaศi o parte din marinadฤ cu usturoi ศi pฤtrunjel. Continuaศi sฤ alternaศi straturile pรขnฤ cรขnd toate vinetele ศi marinada sunt utilizate.
Asiguraศi-vฤ cฤ vinetele sunt complet acoperite de marinadฤ. Dacฤ este necesar, adฤugaศi puศinฤ apฤ pentru a le acoperi complet.
Pฤstrarea:
รnchideศi borcanul ermetic ศi lฤsaศi-l sฤ se rฤceascฤ la temperatura camerei. Dupฤ ce s-a rฤcit, transferaศi borcanul รฎn frigider. Vinetele marinate vor fi gata de consum dupฤ 24 de ore, dar pentru un gust mai intens, lฤsaศi-le sฤ stea timp de 2-3 zile.
Servire:
Vinetele marinate cu usturoi sunt delicioase servite ca aperitiv, alฤturi de pรขine proaspฤtฤ sau ca garniturฤ pentru diverse feluri de mรขncare.




