Secretele Gospodinei

Vitamina D ajuta bacteriile sa repopuleze intestinul si in acest fel promoveaza o buna stare de sanatate!

O dietă bogată în grăsimi nu poate declanșa un sindrom metabolic, un grup de afecțiuni asociate cu un risc crescut de boli de inimă și de diabet. Cercetatorii unui nou studiu publicat in Fiziologie a spus ca deficitul de vitamina D este necesar pentru ca acest sindrom sa accelereze.

Cel mai eficient tratament pentru sindromul de colon iritabil, tulburare digestiva care afecteaza circa 18% din populatia lumii, ar putea fi tratata cu ajutorul banalei vitamine D.

Autorii au ajuns la această concluzie după ce au observat șoareci și bacteriile intestinale. Studiile efectuate au aratat ca suplimentarea cu vitamina D a scazut riscul aparitiei unui sindrom metabolic. Dacă aceste constatări se dovedesc a fi similare între oameni, ar putea implica opțiuni de prevenire mai accesibile.

Pe baza acestui studiu, considerăm că menținerea nivelurilor ridicate de vitamina D, fie prin expunerea la soare, dietă sau suplimente, este benefică pentru prevenirea și tratamentul sindromului metabolic”, a declarat profesorul Stephen Pandol. Profesorul Pandol a fost co-autor al studiului. El a continuat să afirme: „Un supliment alimentar suficient de vitamina D poate antagoniza parțial, în mod semnificativ, sindromul metabolic cauzat de dieta bogată în grăsimi la șoareci. Acestea sunt cantități echivalente cu recomandările dietetice pentru oameni.

Sindromul de colon iritabil este cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale si nu se manifesta prin leziuni celulare sau de tesuturi. Semnele acestei afectiuni variaza ca gravitate de la o persoana la alta si cel mai des presupun durere abdominala, balonare, flatulenta, constipatie, diaree.

Desi acest sindorm afecteza si femei, si barbati, el are o prevalenta cu 67% mai ridicata in cazul femeilor. De asemenea, un procent considerabil de copii sunt afectati de sindromul de colon iritabil, simptomele manifestandu-se inca din primii ani de viata. Datele arata ca intre 5 si 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.

Principala cauza care determina aparitia sindromului de colon iritabil este activitatea deficitara a musculaturii netede de la nivelul colonului. In acest caz, contractiile muschilor intestinali sunt neregulate si necoordonate, fiind ingreunata miscarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestor materiale duce la obstructia partiala a tractului digestiv, care se manifesta prin acumulare de gaze, constipatie si durere abdominala.

Conform acestora, pacientii care sufera de colon iritabil sufera de durere abdominala disconfort minimum 3 zile pe luna in ultimele 3 luni, asociate cu minim doua dintre urmatoarele simptome:

disparitia durerii dupa defecatie

instalarea durerii concomitent cu modificarea numarului scaunelor

instalarea durerii odata cu modificarea formei scaunelor

balonare localizata difuz sau doar in anumite zone ale abdomenului,

prezenta mucusului in scaun.