Secretele Gospodinei

Prajitura Verdens Beste – cea mai buna din lume

Prajitura Verdens Beste – cea mai buna din lume. Un tort – prajitura cu bezea, crema de vanilie cu frisca si fulgi de migdale. O prajitura simpla, rapida si extrem de fina si de gustoasa! Nu te mai saturi de ea 🙂

Reteta prajiturii Verdens Beste este una traditionala norvegiana, din anii ’30. In anul 2002  prajitura Verdens Beste (in traducere ” cea mai buna din lume”) a fost votata drept prajitura nationala a Norvegiei. Adevarul e ca merita! Am facut-o deja de doua ori si in ambele dati a avut un succes enorm 🙂 Nu te poti opri din mancat si absolut toata lumea a mai cerut o felie! Seamana ca structura oarecum cu cremsnitul (cremes) insa e cu totul altceva.

Reteta o am dintr-o carte de bucate norvegiana, primita cadou de la fiica mea Marlene. A fost anul acesta in excursie in Scandinavia si s-a gandit si la mine 🙂

OBSERVATIE

Stiti deja ca nu agreez praful de copt in prajituri (pentru ca mi se pare ca are gust lesios) asa ca am adaptat reteta adaugand cateva albusuri si in blaturi. Cu ocazia aceasta am scapat de albusurile ramase de la crema de vanilie – o idee de reciclare a albusurilor ramaseIn caseta cu ingrediente de mai jos gasiti ambele versiuni ale aluatului: cu si fara praf de copt. Alegeti voi varianta care va convine.

Revenind la prajitura Verdens Beste va pot spune ca este foarte usor de preparat (intr-o singura tava) iar ingredientele nu sunt pretentioase. Crema este una foarte fina, asemanatoare Tortului Diplomat: vanilie si frisca naturala.

Anul acesta am facut prajitura Verdens Beste de Pasti si de ziua fiicei mele (adica acum 2 zile). Pozele sunt mixate: cele de la preparare sunt de la Pasti, iar finalele de la ziua fetei.

Din ingredientele de mai jos obtineti o prajitura de 40 x 15 cm si inalta de vreo 6 cm (aluatul se coace in tava de 30 x 40 cm si se taie pe lung in 2 foi). Arata efectiv ca un tort. Sincer, pentru ziua fetei am facut portie dubla: am copt 2 foi de blat de 30 x 40 si am dublat si crema. Si bine am facut!

Aluat versiunea originala (cu praf de copt)

100 g unt cu min. 80% grasime

100 g zahar pudra

miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat

1 praf de sare

4 galbenusuri

100 g faina

75 ml lapte rece (cca. 3 linguri)

1 plic praf de copt (2 lingurite)

Aluat in versiunea adaptata de mine (fara praf de copt)

100 g unt cu min. 80% grasime

50 g zahar pudra

miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat

1 praf de sare

4 galbenusuri

100 g faina

75 ml lapte rece (cca. 3 linguri)

4 albusuri

50 g zahar

Bezea

4 albusuri

200 g zahar

1 praf de sare

putina vanilie

100 g fulgi de migdale

Crema:

4 galbenusuri

100 g zahar

50 g amidon sau 100 g faina alba

un praf de sare

miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat

500 ml lapte

500 ml smantana pentru frisca (cu min 30% grasime – de ex.. La Dorna, Pilos etc)

sursa

Loading...