Secretele Gospodinei

Dintr-o tavă întreagă hrănești toată familia. Alegerea perfectă pentru o masă sățioasă în zilele reci. E ieftină, gustoasă, rapidă și nu te ține mult în picioare

Budincă de cartofi cu dovleac

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 30 min

Timp de gatire: 50 min

Gata in: 80 min

INGREDIENTE

1/2 lingura busuioc

150 lingura pătrunjel

1 lingurita piper măcinat

100 g şuncă feliată

200 ml smântână

6 ouă

sare

2 linguri parmezan

2 roşii

4 fire pătrunjel

2 linguri unt

600 g dovleac

1 kg cartofi

Spală cartofii şi apoi pune-i la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă şi se taie fâşii.

Dovleacul se spală, se curăţă de coajă, apoi pulpa rămasă se taie în pătrăţele. Acestea se călesc 5 minute în unt, apoi se condimentează cu busuioc, pătrunjel şi piper.

Într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu felii de şuncă, se pun cartofii tăiaţi fâşii, alternând cu bucăţile de dovleac. Separat, se bat bine ouăle cu smântâna şi puţină sare. Toarnă amestecul deasupra straturilor cu cartofi şi dovleac.

Se pun şi restul de felii de şuncă rămase şi se dă la cuptor, la 180 °C, pentru aproximativ 50 de minute.

După ce s-a rumenit, se scoate budinca din cuptor, se presară pe deasupra parmezanul.

Bonus: BUDINCĂ DE MACAROANE – REȚETA CLASICĂ

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 5 min

Timp de gatire: 40 min

Gata in: 45 min

INGREDIENTE

450 g paste

450 g brânză de vaci

3-4 ouă

120 g unt

un praf de sare

4 linguri zahăr tos

MOD DE PREPARARE

Asta este cea mai bună, simplă și rapidă pentru o budincă de macaroane fix ca în copilărie. Normal că această rețetă a suferit completări și schimbări de-a lungul vremii (adăugate stafide, esențe de vanilie etc.), dar parcă tot nu se compară nimic cu gustul simplei rețetei originale, care te face să visezi, cu ochii deschiși, că ești copil din nou…

Fierbe macaroanele conform indicațiilor de pe ambalaj. Împarte untul în 2 părți egale. Jumătate lasă la topit, cu jumătate vei tapeta mai târziu tava.

Când pastele sunt aproape gata (al dente, nu trebuie să le lași să se fiarbă de tot), scurge-le de apă și dă-le printr-un jet de apă rece. Preîncălzește cuptorul.

Bate ouăle bine și combină-le cu untul topit și restul de ingrediente. Amestecă totul cu macaroanele.
Tapetează tava cu unt. Toarnă compoziția uniform în tavă.

Dă la cuptorul deja încins, la temperatură mare, timp de 30-40 de minute.

Opțional, mai poți presăra zahăr pe deasupra, să se formeze o crustă dulce, rumenă și crocantă.