Secretele Gospodinei

Cum ingrijesti orhideea dupa ce a trecut perioada de inflorire? Taierea tijelor

Speciile de orhidee Cambria (Miltonia, Oncidium, Odontoglossum, Brassia etc.), Cymbidium, Zygopetalum, Vanda etc. isi vor ingalbeni singure tija florala dupa ce florile se ofilesc. Tijele care se usuca singure pot fi taiate deoarece inflorirea se va face intotdeuna pe o noua tija.

La specia de orhidee Phalaenopsis de-a lungul anilor au circulat mai multe teorii cum ca tija se taie de la primul nod de jos dupa inflorire sau se lasa libere ca in natura.

A taia sau a nu taia tija dupa inflorire la Phalaenopsis?
Depinde foarte mult de planta. In magazine se gasesc hibrizi de Phalaenopsis, plante care prin diferite incrucisari au fost ajustate pentru a fi mai rezistente la mediul din casa, au dobandit culori spectaculoase, pot face mai multe tije si ramificatii, infloresc usor etc. Acesti hibrizi au caracteristi diferite la inflorire iar tijele se lasa sau nu in functie de ele.

1. Daca planta face ramificatii usor nu ar trebui taiata tija deoarece genetic ea poate sa infloreasca cativa ani pe aceeasi tija. Se poate scurta daca se doreste cosmetizarea ei, daca ramificatiile sunt prea lungi, in directii diferite iar planta nu mai are echilibru.

Phalaenopsis Soft Cloud Jungle este un hibrid spectaculos de Phal datorita numarului mare de flori pe care poate sa il faca la fiecare inflorire si datorita tijelor si ramificatiilor care se dezvolta intr-un numar mare o data cu trecerea timpului. La acest tip de hibrid se taie tija deasupra primului nod de pe tija (sub prima floare deschisa) doar cand varful tijei se ingalbeneste. Tija nu mai poate continua inflorirea din varf.

Varful nu va mai continua inflorirea iar taierea este necesara. Din greseala am indoit tija cand era in crestere astfel primul nod este distorsionat si il voi elimina. Deformarea s-a produs deoarece planta a fost mutata la geam in directii diferite cand tija era in crestere.

2. Orhideele Phalaenopsis care au florile in forma de stea si hibrizii lor, nu trebuie sa li se taie tijele daca acestea nu se usuca de la sine. Sunt cunoscute pentru inflorirea secventiala si pentru consecventa cu care dezvolta keiki. Consultati aici lista speciilor de Phal care au forma florilor stea. Cei mai cunoscuti si indragiti hibrizi ai acestor specii de orhidee sunt Phalaenopsis Liodoro si Phalaenopsis Mini Mark.

3. Daca tija este verde dupa inflorire si nu da semne de ingalbenire se poate lasa libera pentru o noua inflorire sau pentru reproducere. In anumite conditii Phalaenopsis poate dezvolta pui din noduri. Uneori cand inflorirea se produce iarna devreme, un nou set de boboci se pot forma in continuare in primavara.

4. Daca tija se face maro in zona varfului iar planta este sanatoasa, se poate scurta pana la urmatorul nod verde. Pot aparea keiki sau ramificatii. Cand planta intampina dificultati la radacini va usca toata tija pentru a se focaliza pe crestere.

5. Daca orhideea Phalaenopsis are frunzele zbarcite dupa ce initiaza tija florala sau are radacinile slab dezvoltate, este recomandat sa se inlature tija aparuta deoarece starea plantei se va degrada treptat in incercarea de a se reproduce. Inflorirea orhideelor oricat de incantatoare vizual poate fi, este un mod prin care plantele se reproduc; in mediul natural florile sunt polenizate de fluturi iar semintele sunt raspandite de vant. Tija taiata poate fi pusa intr-un recipient cu apa sau intr-un ghiveci cu sol. Uneori poate face ramificatii cu flori iar alte ori dezvolta din nod un keiki.

6. Taierea de jos a tijei se face la pui dupa prima inflorire sau daca planta nu are suficiente radacini si este stresata. Puii pot inflori cand au minim 3 frunze chiar daca nu au radacini suficiente dezvoltate. Nu ar trebui fortati sa reinfloreasca curand deoarece orhideea Phalaenopsis este cunoscuta ca poate inflori pana la moarte. Isi foloseste toata energia pentru a se reproduce in detrimentul dezvoltarii.

Unele persoane considera ca este mai bine sa se taie tija de jos dupa fiecare inflorire pentru a putea avea o urmatoare inflorire bogata, insa numarul de flori pe care planta poate sa-l dezvolte este in stransa legatura cu dezvoltarea radiculara, lumina primita, caracteristile genetice si expunerea la diferentele de temperatura necesare. Este adevarat ca cei care doresc o inflorire rapida o vor obtine din ramificatii fiindca acestea se dezvolta mai repede. Cresterea unei noi tije prin comparatie dureaza putin mai mult.

Loading...