Paștele în perioada comunistă. Ce mâncau soții Ceaușescu de Înviere:

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, care a avut o deosebită însemnătate pentru toată lumea încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, Paștele nu era la fel ca acum înainte, având în vedere că regimul comunist se opunea cât de mult punea creștinismului și condițiile de trai erau extrem de grele.

Paștele în comunism

Comunismul lupta cu orice arme împotriva religiei şi a sărbătorilor religioase. Înainte de căderea comunismului, multe biserici au fost demolate, preoții întemninați și multe alte persoane erau supuse la grele tratamente din cauza dorinței lor de a se încrede în Dumnezeu și de a-l cinsti. Cu toate acestea, credincioșii nu renunțau la iubirea lor față de Dumnezeu.

De Paște, credincioșii mergeau pe ascuns la biserică, pentru a lua Sfintele Paști. În timp ce dictatorul stătea acasă, liniștit, cu familia și savura bucate care mai de care, românii de rând încercau să străbată drumul până la biserică și înapoi fără a fi văzuți.

Nici tinerii nu aveau mai mult noroc. De obicei, în zilele de Paște, erau chemați la școală, puși la muncă, totul pentru a-i împiedica să meargă la biserică sau să stea acasă, alături de cei dragi și să sărbătorească.

Procurarea bucatelor tradiţionale de Paşti era o problemă la vremea aceea – cei mai norocoşi fiind cei care locuiau sau aveau rude în zonele rurale, care le puteau oferi ceva merinde de la ei. Oamenii stăteau la coadă ore în șir, poate chiar și zile pentru a cumpăra un kilogram de zahăr, un cozonac sau câteva ouă roșii, în timp ce persoanele mai puternice se desfătau cu astfel de alimente.

Cel mai greu se procura carnea de miel, având în vedere că în anii ’80 era interzis transportul produselor alimentare dintr-un județ în altul. Unii reușeau să le cumpere și le ascundeau printre pungile cu haine sau chiar cumpărau un cosciug, unde depozitau toate alimentele, pentru că Miliția nu controla când vedeau astfel de obiecte.

Preparatul preferat al lui Ceaușescu

Ceaușescu nu era deloc credincios și nu credea în sărbătorile religioase, dar, cu toate acestea, le sărbătorea de fiecare dată. Se declara a fi mare ateu și nu mergea niciodată la biserică, doar că ținea cont de anumite tradiții.

”Să ştiţi că ţineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii.”, a spus Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, ale cuplului Ceaușescu.

Lui Ceaușescu îi plăcea mult friptura de miel și în fiecare an cumpăra o cantitate mare de carne. Mai mult, de pe masa de Paște nu lipseau ouăle roșii sau cozonacul special pregătit pentru familia dictatorului.

Similar articles