Raluca Turcan, anunt despre pensiile romanilor

Raluca Turcan, ministrul Muncii a declarat la Digi24 ca exista anomalii asupra sistemului de pensii, iar scopul recalcularii celor 5 milioane de venituri in urmatoarea perioada este acela de a creste pensiile foarte mici.

Ministrul a mentionat ca in sistemul judiciar au existat perioade in care contributivitatea a fost minima, motiv pentru care in unele cazuri o foarte mare parte din sume sunt sustinute din bugetul de stat.

Dincolo de pensia de peste 18.000 de lei, din aceasta se sustin din bugetul de stat 17.000 de lei, pentru ca banii din contributivitate sunt in jur de 2.000 de lei. Magistratul ar fi putut sa aiba pensie de 2.000 de lei, dupa aceste calcule, este exemplul dat la Digi24.

Raluca Turcan a facut precizari.

“In sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critica. Au existat diferente intre legea salarizarii si pensiilor, in functie de momentul in care au intrat in sistem. Au existate perioade in care contributivitatea a fost minima. Aceste anomalii isi pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legatura cu justitia. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constitutionalitate si propuneri din partea sistemului, astfel incat sa nu depopulam sistemul”, a spus Raluca Turcan, la Digi24.

Scopul este ca pensiile foarte mici sa creasca mai repede, astfel incat sumele sa fie echitabile.

“Finalitatea va fi urmatoarea: avem sistemul public de pensii, in care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o noua formula de recalculare a tuturor pensiilor si in maxim un an si jumatate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel incat sa reducem inechitatile si cele mai mici sa creasca mai repede”, a raspuns Turcan.

“In materie de pensii speciale, trebuie sa gasim acele variante care sa permita apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv in sistemul judiciar, sa tinem cont de jurisprundenta”, a mai spus Turcan.

Similar articles