Se schimba varsta de pensionare pentru acesti romani! Cine poate iesi mai devreme la pensie

Cine poate iesi mai devreme la pensie. Autoritatile romane vor modificarea legislatiei privind sistemul de pensii publice prin reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca , conform unui proiect de lege inregistrat la Senat in aceasta saptamana.

Miercuri, 14 aprilie 2021, a fost inregistrata la Senat propunerea legislativa nr. B140/2021, Propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Prezenta propunere prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca, fata de cele 4 luni care sunt prevazute in prezent.

Proiectul propune modificarea art. 18 lit a.), astfel:

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:

– 5 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;

Conform legislatiei, locurile de munca in conditii deosebite sunt considerate “locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor”.

Ca si exemplu, cei care au realizat stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) in cuantum de 1 an vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 5 luni, iar cei care au realizat stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) in cuantum de 30 ani vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 15 ani si 8 luni.

Pentru ca aceasta propunere legislativa sa intre in vigoare este necesar sa fie adoptata de Parlament si sa fie promulgata de seful statului, ca apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Similar articles